top of page

Proton Tedavi ile Tedavi Edilebilen Kanserler

Proton Tedavisi ile Baş, Boyun ve Ağız Kanserleri Tedavileri

BaÅŸ, boyun ve ağız kanserleri çoÄŸunlukla boÄŸaz, ağız ve burun gibi alanları kaplayan skuamöz hücrelerde görülür ve bazen yüz ve boyun ÅŸekil bozukluÄŸuna neden olur ve konuÅŸma, görme ve koku alma duyusunu etkiler.

​

Bu kanserler için en büyük risk faktörleri, dumansız tütün kullanımı dahil olmak üzere alkol ve tütün kullanımını içerir. DiÄŸer bir risk faktörü, HPV (insan papilloma virüsü) enfeksiyonudur. Erkeklerin baÅŸ ve boyun kanseri teÅŸhisi konma olasılığı kadınlardan daha fazladır ve 40 yaşın üzerindeki kiÅŸiler daha yüksek risk altındadır. Kötü beslenme, yetersiz ağız ve diÅŸ hijyeni veya zayıflamış bağışıklık sistemi de bir kiÅŸinin riskini artırabilir.

​

Tıpkı beyin ve göz kanserlerinde olduÄŸu gibi, omurilik ve çene kemiÄŸi de dahil olmak üzere genellikle bu bölgelerde oluÅŸan tümörleri savunmasız, kritik dokular ve yapılar çevreler. Sonuç olarak, geleneksel radyasyon tedavi yöntemleri kullanıldığında, yanlışlıkla gereksiz radyasyona maruz kalma eÄŸilimindedirler.

​

Belirtiler / Semptomlar

BaÅŸ boyun kanseri tedavisi için proton tedavisi düÅŸünen hastalar için daha fazla bilgi için.
BaÅŸ ve boyun kanserlerinin semptomları, etkilenen bölgeye göre deÄŸiÅŸiklik gösterecektir. 

 

Belirtiler ÅŸunları içerir:

  • BoÄŸazda bir yumru veya yara

  • Kalıcı bir boÄŸaz aÄŸrısı

  • Yutma güçlüÄŸü

  • Seste deÄŸiÅŸim veya ses kısıklığı

  • Boyun veya boÄŸazda tekrarlayan aÄŸrı

  • Sık sık baÅŸ aÄŸrısı

  • Temizlenmeyen engellenmiÅŸ sinüsler

  • Kronik sinüs enfeksiyonları

  • Çene altında ve çene kemiÄŸi çevresinde ÅŸiÅŸlik

  • DiÅŸ etlerinde, dilde veya ağız yüzeyinde beyaz veya kırmızı bir leke

​

TeÅŸhis

Bir doktor, ağız ve burun boÅŸluklarının, boynun, boÄŸazın ve dilin küçük bir ayna ve ışıklar kullanılarak incelendiÄŸi ve boyun, dudaklar, diÅŸ etleri ve yanakların yumru olup olmadığının kontrol edildiÄŸi bir fizik muayene önerebilir.
Dokunun çıkarıldığı ve kanser açısından kontrol edildiÄŸi bir biyopsi, x-ışınları, BT taramaları veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile birlikte kullanılabilir.

 

Tedavi

Proton terapisi, uzmanların protonların vücuda salındığı alanları hedef alıp kontrol etmelerine ve enerjilerini serbest bırakmalarına, tedavi alanını çevreleyen yapılara verilen zararı azaltırken radyasyonun etkinliÄŸini artırmasına olanak tanır. Hastalar, ağız kuruluÄŸu ve kemik yaralanması dahil birçok olumsuz yan etki açısından daha düÅŸük risk altında olacaktır. Tümörün boyutuna baÄŸlı olarak, tedavi için proton ve cerrahi tedavi yöntemlerinin bir kombinasyonu kullanılabilir.

Her yıl artan oranlarda baÅŸ ve boyun kanseri teÅŸhisi konuyor. BaÅŸ ve boyun tümörlerini tedavi ederken, tümörü çevreleyen hassas organları korumak çok önemlidir. Proton tedavisi, gözlere, optik sinirlere, tükürük bezlerine ve baÅŸ ve boyun tümörlerine yakın diÄŸer doku ve organlara verilen zararı önemli ölçüde azaltabilir.7-9 

Proton tedavisi ayrıca körlük, iÅŸitme bozukluÄŸu ve ağız kuruluÄŸu gibi yan etkilerin olasılığını da azaltır.8

Ä°kincil maligniteler de proton tedavisi ile daha az olasıdır.7 

​

Proton tedavisinden en çok yararlanan bazı baÅŸ ve boyun kanseri bölgeleri ÅŸunlardır: 7,8,14

  • Nazofarenks (boÄŸazla birleÅŸtiÄŸi yerde burnun arkasında)

  • Burun (burun) boÅŸluÄŸu

  • Paranazal sinüsler (yüzdeki sinüsler)

  • Orofarinks (aÄŸzın arkasındaki boÄŸaz bölgesi), bademcikler ve dil tabanı dahil

bottom of page