top of page

Proton Tedavisi Nedir

proton tedavisinin yan etkileri

Proton Tedavisinin Yan Etkileri

X-ışını radyasyon tedavisinin yan etkileri önemli olabilse de, proton terapisi ile saÄŸlıklı doku ve organlar, geleneksel radyasyon terapisine göre önemli ölçüde daha az radyasyon alır, bu da radyasyon tedavisi gören hastalar için daha az yan etki ve daha iyi yaÅŸam kalitesi ile sonuçlanır.

Proton tedavisi sırasında, ışın o kadar hassas bir ÅŸekilde yönlendirilir ve gönderilir ki, saÄŸlıklı doku ve organlar esasen radyasyon dozu almaz. Hala vücutta salınan radyasyon vardır ve bu bazı yan etkilere neden olabilir.

 

Proton tedavisinin yan etkileri ÅŸunları içerebilir:

  • Yorgunluk: Genellikle önemli deÄŸildir, ancak yürüme ve dinlenme gibi hafif egzersizler semptomları hafifletebilir.

  • BaÅŸ aÄŸrısı, bulantı ve kusma: Bunlar, radyasyona tepki veren tümörün içinde veya çevresinde ÅŸiÅŸmenin sonucudur. Bu ÅŸiÅŸme, beynin bulantı ve / veya kusmayı kontrol eden bölgesinde tahriÅŸe neden olabilir.

  • Alopesi veya saç dökülmesi: Işınların bir sonucu, bu geçicidir ve sadece ışınların geçtiÄŸi yerde ortaya çıkar; saçlar üç ila altı ay içinde tekrar uzar. Kemoterapi ile kombine edildiÄŸinde saç dökülmesi tam olabilir.

  • Eritem veya cilt kızarıklığı: Geçicidir ve ışınlamadan 2 ila 3 hafta sonra kaybolur. Radyasyon sonrası doÄŸrudan güneÅŸe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Tedaviden sonra bir yıl güneÅŸe maruz kaldığında baÅŸlık takılmalıdır.

  • Tat ve iÅŸtah kaybı: Bunlar birbiriyle baÄŸlantılı olabilir veya bağımsız olarak görünebilir. Genellikle tedaviden sonra birkaç hafta ile birkaç ay arasında yavaÅŸ yavaÅŸ iyileÅŸirler.

  • Anksiyete ve depresyon: Bunlar meÅŸrudur ve ele alınmalıdır. GerektiÄŸinde psikolojik destek sunulabilir ve özel tedavi önerilebilir. Anksiyete ve depresyon, uyku ve / veya yeme sorunlarına yol açabilir.

  • Mukoza zarının iltihaplanması: Üst omurgaya yakın düÅŸük tümörler için, ışınlama faringeal mukoza zarlarını tahriÅŸ edebilir.

bottom of page