top of page

Liza, Hodgkin Lenfoma kanserini nasıl yendi?


Mart 2020 yılında, 14 yaşında olan Liza boynunda bir şişkinlik farketti. Kronik bademcik iltihabı hastalığı olan Liza ve ailesi oluşan şişkinliğe, lenf bezi şişkinliğidir diyip geçse de, doktora gittiklerinde, doktor hastayı biyopsiye yönlendirdi.


Patoloji sonucunda Lizaya bağışıklık sistemi hücrelerinde başlayan bir kanser türü olan Hodgkin Lenfoma teşhisi kondu. Bu kanser türü lenf hücrelerinin istikrarsız bir şekilde bölünmesi ile kanser tümörü oluşurur, genellikle immün hücrelerin bu sıra dışı çoğalması bağışıklık sistemi hastalıkları, organ nakli veya kemikiliği naklinden sonra bu denli bir bölünme eğilimi gösterir. İmmün hücrelerin atipik bir şekilde çoğalması genellikle 15 - 19 yaş ile 50 yaşından sonraki bireylerde farketmek mümkündür.


Bir yakınınıza kanser teşhisi konulması zor bir sürecin başlangıcı anlamına gelir. Liza ve ailesi için, diğer Hodgkin Lenfoma teşhisi konan hastalar gibi, doktorların göreceli iyi ve kötü haberleri vardı.


İyi olan haber, erken teşhis konulan hastaların erken başlangıçlı tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım ve 90% yakın remisyon oranı oldukça iyi bir orandır. Hastalığın ileri evrelerinde sağ kalım oranı 45% kadar düşebilmektedir. 1960 yıllara kadar Hodgkin Lenfoma tanısı konan hastalara uygulanabilen bir tedavi türü yoktu. Lizanın hastalığı üçüncü evredeydi.


Kötü olan haber ise, proton tedavisinin Hodgkin Lenfoma tedavisi için devlet kotası ve güvencesi altında olmamakla birlikte, maliyetli bir tedavidir. Liza'nın annesi o dönem çalışmıyor ve babasının inşaat işindeki geliri kısıtlı olduğundan, kendilerine ve insanların yardımlarına güvenmekten başka çareleri yoktu.


Liza sigorta kapsamında kemoterapiye hemen başlayıp eylülde tedavinin sonuna yaklaştı. Koronavirüs pandamisi tedavi sürecini neredeyse zorlaştırmadı.


Liza'nın annesi Ekaterina, kemoterapi tedavisi sürerken, PCR testi sonucunun kaybolmasından ötürü 1 hafta kadar gecikme yaşandı fakat kemoterapi sürecini gerektiği gibi atlattık diye belirtti.

Tedavi gördükleri hastanede uygulanan tedbirler kapsamında, süreli izolasyon yaşadık ve ziyaretleri bile hastane camından yapmak zorunda kalmıştık.


Kemoterapi ve hormon tedavisinin 6.kürünün sonunda, Lizanın saçları dökülmeye başladı hatta peruk takmak zorunda kaldı, kilo artışı, tümörün ortaya çıkması gibi etkenler sınıf arkadaşlarından uzak kalmasına ve evde eğitime geçmesine neden oldu.


Kasım sonu ışın tedavisi alma dönemi geldiğinde, 1. kanalda yayınlanan Günaydın programı ve Hayat çizgisi derneği gerekli maddi yardımları toplamamıza yardımcı oldu, kısaca herkes el ele vererek yardımcı oldu.


Terapi görmek için Liza ve Annesi St. Petersburg’da bulunan MIBS Proton tedavi merkezi geldi. Ural bölgesinde yaşayan Liza ve annesinin PET çekimine dahi Novosibirsk’ten Krasnoyarsk’ta bulunan Onkoloji Merkezine gitmeleri gerekiyordu.


Benzer süreçte olan ve St. Petersburg dışında ikamet edenler genellikle ikametlerini buraya aldırarak bütün süreci burada geçiriyorlardı, fakat biz böyle bir dönemi ilk defa yaşadığımız için seyahat etmek durumunda kalmıştık. St. Petersburg’da tedaviye yaklaşım şekli diğer bölgelerden farklı. Ekaterina rahatlıkla çocuğunu Denis Andreevich radyoloji doktoruna tedavisi için teslim etti.


 


Proton tedavisine başlayan Liza’nın tedavi süreci güzel başladı, toparlanma sürecinde fazla kilolarını veren Lizanın, saçları da tekrar çıkmaya başladı ve peruğa artık ihtiyacı kalmamıştı. KT sonuçları olumluydu, Liza tekrar dışarı çıkmaya başladı.


 


Mayıs 2021 yılında, kontrole gelen Liza nihayet ailesi ile birlikte rahat bir nefes alabilmişlerdi. Ekaterina, PET/CT sonucunda patolojik hücre saptanmamıştır sonucunu görünce nihai rahatlığına kavuşmuştu.


Liza iyi bir çocuk, YouTube videoları izliyor, kurslara katılıyor, hormon tedavisinden dolayı aldığı fazla kilolardan 12 kilo vererek kurtuldu. Saçları tekrar uzayınca Lizanın arkadaşlarından utanmasına gerek kalmadı. Her şey yolunda ve olağan yaşantımıza yeniden dönüyoruz, lise sınavını başarı ile geçtik, şimdi ise Liza bir üst sınıfa başlayacak. Sonbaharda okula devam edeceğiz, evde eğitim sürecimiz bitti.


Liza doktor takibinde kalmaya devam edecek, kanser geri çekilse de tümörün takibini yapmak gerekir. Fakat kızımın yeniden bir şansı var, çocukluğundan beri hayal ettiği mesleğe kavuşması için, bir cerrah olmak.


Haziranın ilk haftası, pazar günleri kutlanan ulusal kanserden kurtulanlar günü Lizanın da kutladığı bir gün oldu. Liza ve onun geçtiği süreçlerden geçenlerin ortak bir adı var, cancer survivor.


Kaynak: https://protherapy.ru/protontherapy/znat-ne-znala-cto-takoe-onkologia-kak-liza-nigiric-iz-novosibirska-pobedila-rak


bottom of page