top of page

Merkezi sinir sistemi tümörlerinde Proton Tedavisi


Galina Dmitrievna G., 61 yaşında, Anaplastik gliom hastası.


2012 yılında tamamen tesadüfen bir tümör teşhisi kondu. Bizi muayene için tıbbi bir tesise yerleştirdikleri Kore'ye tatile gittim. Taramanın sonuçlarına göre, beyinde bir neoplazma bulundu ve doktorlar tedavi için Rusya'ya uçmamı veya onlarla ameliyat olmamı önerdi. Trepanasyon geçirdiğim ve tümörün alındığı Kore hastanesinde kalmaya karar verdim. Histoloji, neoplazmın iyi huylu olduğunu gösterdi ve sakince eve döndüm.


Ancak o zamandan beri, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yapmak için periyodik olarak Kamçatka'dan St. Petersburg'a uçmaya başladı. Görünüşe göre, böyle bir uyanıklık haklı çıktı: operasyondan yedi yıl sonra, 2019'da Akademisyen Pavlov Tıp Üniversitesi'nden bir doktor bir MRI yaptı ve çalışmanın sonuçlarını analiz ederek neoplazmın büyümesini gördü. Tümörün termal olarak yok edilmesini teklif etti ve kota kaydında bana yardımcı oldu. Yeni histoloji, beyindeki patolojinin ne yazık ki kötü huylu olduğunu gösterdi.


Radyasyon tedavisinin bir sonraki adım olması gerekiyordu ve Pesochny'de Tıp Enstitüsü'nde bunu uygulamam önerildi. Berezina Sergey (MIBS) en modern teknolojiye sahip bir kurum olarak. Resepsiyona gittim - beğendim, emin ellerde olduğumu fark ettim. TrueBeam cihazında radyasyon kursu tamamlandı .


Protokolün ardından uzun süreli bir ilaç tedavisi başlayacaktı. Doktorlar MIBS'de kemoterapi görmek için ısrar etmediler, güvenebileceğim birine dönmemi söylediler. Uzun zamandır "benim" onkoloğumu arıyordum. Pek çok kliniği dolaştım, çaresizlik gözyaşları döktüm: Burada bir kazıcı kadar hassas bir uzmana ihtiyaç var, beyinle şaka yapmıyorlar. Pek çok doktora gittim ama aradığımın bu olduğunu hissetmedim.


Sonunda, 2020'nin başında Murmansk'tan sabırlı bir arkadaşım bana Mikhail Yuryevich Anishkin'i bulmamı tavsiye etti. Ve - ne tesadüf! - MIBS'de de çalıştı. Randevu öncesi tüm tahlilleri ve tıbbi belgeleri benden alıp doktora teslim ettiler. Mihail Yuryevich hikayemle tanıştı ve danışma için ona götürüldüm. Çok endişelendim ama en iyi izlenimi Mikhail Yuryevich yaptı. Onunla iletişim kurduğunuzda, onun çok yetkin bir doktor ve çok sevecen, özenli bir insan olduğunu hemen anlıyorsunuz. Bir meslektaşı gibi konuşuyor (tabii ki anladığım dilden), ne yaptığını ve randevuyu nasıl değiştirdiğini her zaman ayrıntılı olarak açıklıyor.


Mihail Yuryevich benim için temozolomid reçete etti, zaten 18 döngü tamamlandı. İlk önce randevusunu iki ayda bir ayarlamak için St. Petersburg'a uçtu, sonra üç ayda bir, şimdi sıklık altı ayda bire düştü. Doktor her zaman dikkatlice neyin acıttığını, neyin endişelendiğini sordu ve buna dayanarak ilaçların dozajını seçti. Ve o kadar ustaca yardımcı oldu ki, hiçbir “yan etki” (bulantı) olmadı.


Ayrıca, Mihail Yuryevich'in ikamet ettiğim yerdeki doktorlara verdiği tıbbi raporların ve tavsiyelerin kalitesini de not etmek istiyorum: o kadar ayrıntılı ve eksiksizler ki, hiçbir soru sorulmuyor.


İki yıl geçti, durumum stabilize oldu, şimdi tedavisi yok. Ancak Mikhail Yuryevich, altı ay içinde bir MRI yapmasını ve onunla istişare için kaydolmasını önerdi. Ve kesinlikle doktorumun tavsiyesine kulak vereceğim!



Onkolog, ayakta tedavi onkoloji bölümü başkanı Mikhail Yuryevich Anishkin MIBS'de Ayakta Onkoloji Bölüm Başkanı Mikhail Yurievich Anishkin Galina Dmitrievna, 2020 baharında, COVID-19'un ilk baharında, iki kritik soruyu çözmesi gereken bir konsültasyon istedi: beynin son MRG'sinde ortaya çıkan yeni patolojik kontrast odağı ile ne yapılmalı ve (ve Anaplastik glioma nüksü için radyasyon tedavisinden sonra Temozolomid tedavisine (varsa) ne kadar süreyle devam edilmelidir?


Beyindeki radyasyon sonrası değişikliklerin yeni bir tümör taramasından nasıl ayırt edileceği, nöroonkolojideki en zor problemlerden biridir. Çoğu zaman burada ve şimdi net bir cevap basitçe imkansızdır. Bu sorunu çözmek için MIBS radyologlarından oluşan iki ekibin, MRI ve PET-CT uzmanlarının önümüzdeki aylarda ortak çaba göstermesi gerekiyordu. Durumun, zamanın gösterdiği gibi, okuldan ayrılmalar lehine değil, birincil yorumu doğruydu.


Anaplastik gliomlu hastalar için uzun süreli idame kemoterapisinin faydalarını gösteren, 2017 sonbaharında yayınlanan CATNON'un çok merkezli kilit uluslararası çalışmasının ön sonuçları göz önüne alındığında, hastaya tedaviye devam etmesi önerildi. Şu anda, merkezimizde Galina Dmitrievna gözlemleniyor ve yılda birkaç kez kontrol muayenesi yapılıyor.


bottom of page