top of page

Santral Sinir Sistemi Tümörlerinde Proton Tedavisi


Astroblastoma tömürü hastası Katya'nın hikayesi

5 yaşında olan Katya, annesi ile birlikte Belarus’tan Sankt Petersburg’a proton tedavisi için geldi, aynı zamanda Neva nehri etrafında kurulan Sankt Petersburg’u gezme fırsatı da bulmuş oldu.


2018 yılının başında astroblastoma’nın semptomları, baş ağrısı ve mide bulantısı ile belirginleşmeye başladı. Öncesinde Katya enerjik, ve aktif bir çocuktu, hiç bir sağlık sorunu gözlemlenmiyordu. Başta bu semptomlara gerekli önemi vermeyen aile, bir hafta sonra semptomların tekrarlanması ile, polikliniğe başvurarak kan tahlilleri yaptırdı fakat belirgin bir sonuç almadılar ve enfeksiyon katığından şüphelendiler.


Hastalık agresif bir şekilde ilerliyordu, başta nörolojik semptomlar baş gösterdi ve sağ kol ve bacakta dengesizlik ve koordinasyon bozuklukları başladı, hastanın ailesi bir nöroloğa başvurdu. Hekim koordinasyon bozukluklarını farkettiğinde hastayı MR çekimine yönlendirdi, başın sol frontal-parietal lobunda büyük neoplazma gözlemlendi. Hekimler çok vakit geçmeden, hastanın teşhisini koydular ve ilk krizden 1 ay sonra Katya Minsk Nöroşirurji hastanesinde ameliyat oldu. Astroblastoma tümörünün 4. Derece olduğu belirlendi.


Astroblastoma, çocuk ve gençlerde görülebilen, santral sinir sisteminin nadir görülen nöroepitelyal tümörüdür ve atipik astrositom hastalığının bir çeşididir. Tümör hızlı büyümesiyle diğer geliom tümörlerinden farklıdır, beyinin sağ veya sol lobda bulunması hastanın karşıt taraftaki hareket koordinasyonunu bozmaktadır. Aynı zamanda beyin içindeki tansiyonunun artması baş dönmesi ve mide bulantısı semptomlarına sebebiyet vermiyor, bu semptomlar en sık görülen astroblastom belirteçleridir.


Uluslararası protokollere göre, astroblastom teşhisinden sonra, cerrahi yöntemler uygulanmaktadır, ardından yüksek doz ışın tedavisinin alınması gerekmektedir. Fakat geleneksel ışın tedavisinin yan etkileri Katya’nın ailesini endişelendiriyordu. Pediatrik onkologlar tarafından, ışın terapisine alternatif olarak proton tedavisi önerildi. Proton tedavisi bu tip baş ve beyin tümörlerinde koruyucu tedavi olarak tercih edilen bir tedavi şeklidir. Nöroşirurji hekimi, 2017’de Sankt Petersburg’da bulunan MIBS Proton merkezini önerdi, bütçe bakımından Avrupadaki proton merkezlerine göre maliyeti 2-3 katı daha uygun olduğu için tercih edilen bir proton merkezidir.


Katya’nın ailesi tedavi bütçesini, hemşerileri tarafından, ‘Şans’ adı verilen fon desteği ile topladıktan sonra, Katya’nın tedavisi 8 Martta başlayıp nisan sonuna kadar devam etti. Katya’nın durumu her geçen gün daha iyiye gidiyordu, kol ve bacak hareketleri düzeldi ve kız çocuğu yeniden aktif biri olmaya başladı. Fakat ışınlamanın yapıldığı bölgede saç dökülmesi gerçekleşmişti, fakat Katya bu duruma esprili bir yaklaşımla, başımı yıkamam daha hızlı sürüyor dedi.


Nöroşirurji hekimi Aleksey Sherban:

"Ekaterina Bıçkovskaya 2018 yılının başından beri hasta, MR sonuçları ile beyin lobunda 6,5 cm çapında bir tümör bulundu ve ameliyat sonrası yapılan histoloji çalışmasında 4. Derece bir astroblastoma teşhisi konulmuştu.


Histoloji analizin sonucu, hastanın yaşı, yapılan ameliyat göz önünde değerlendirildiğinde, hastaya ışın tedavisi ve paralel olarak kemoterapi uygulanması uygun görüldü. Hastanın yaşı göz önüne alındığında öngörülen en uygun ışın tedavisi proton terapisidir. MIBS proton merkezinde ProBeam kullanılarak beyin tümörü lokalizasyonuna parçacık ışın terapisi uygulandı. Nisan sonu proton terapisini tamamlayan Katya, tedavisine devam etmesi için Belarus’a döndü."



bottom of page